Две години в наказателна колония - на толкова беше осъден Алексей

...
Две години в наказателна колония - на толкова беше осъден Алексей
Коментари Харесай

Да ти вземат детето: една ужасна практика се завърна в Русия

Две години в наказателна колония - на толкоз беше наказан Алексей Москальов поради една антивоенна рисунка. През април предходната година неговата 13-годишна щерка Маша нарисувала майка с дете, които стоят край украински байрак с надпис " Слава на Украйна ". Срещу тях летят два снаряда, а върху съветски трибагреник е изписано  " Не на войната на Путин ". Тогава учителката по изобразяване се оплакала от Маша, управлението на учебното заведение повикало полиция, сътрудници на ФСБ (руската загадка полиция) провели събеседване с детето, а на бащата е бил съставен административен протокол за дискредитация на съветската войска и поради негови мнения и карикатури на Владимир Путин, споделени в профила му в " Однокласники ". 

В края на 2022 година против Москальов е било формирано второ наказателно дело поради " дискредитация ". В началото на март той бе арестуван. Дъщеря му беше настанена в подслон, а Комисията за работа с малолетни подаде иск за ограничение на родителските права. Самият Москальов обаче съумя да избяга.*

Даже в късните години на Съюз на съветските социалистически републики към този момент не го правеха

Но това въобще не е единствената история за наложително обособяване на деца от родителите им по политически аргументи в днешна Русия. Наталия Филонова, пенсионерка и активистка от столицата на Бурятия Улан Уде през ноември предходната година също попадна в следствения изолатор. Обвиняват я в нахлуване против двама сътрудници на полицията, на единия от които тя даже съумяла да счупи пръст на ръката, когато я задържали на протест против мобилизацията. През декември надзорните органи насила вкараха в болничното заведение приемния наследник на Филонова, който е неработоспособен - нищо, че по това време момчето било подслонено у родственици. През март управляващите го пратиха в детски дом.

Независимото интернет издание " Агентство "  пише, че за пръв път от 1986 година насам съдът още веднъж наложително лишава дете от родител по политически аргументи. В упоменатата година, още по руско време, е отнето тригодишното дете на един наказан отстъпник, което е предадено за развъждане на една от бабите. Случаите на лишаване на деца от политически пандизчии и въдворяването им в детски домове са останали още по-назад в историята - за финален път подобен случай е регистриран в средата на 1970-те години, написа изданието, което се базира на Алексей Макаров, помощник на архива " Мемориал ". Тази филантропична организация, която също е репресирана от Путин, незабавно призна и на Москальов, и на Филонова статута на политически пандизчии.

Да разделиш деца от родителите им - това е едно от най-сериозните нарушавания на човешките права. Колко тежко е това нарушаване индиректно потвърждава и заповедта за арест, издадена преди малко от Международния углавен съд в Хага против съветския президент Владимир Путин и против неговата пълномощничка по правата на децата Мария Лвова-Белова точно поради противозаконната депортация на деца от окупираните украински територия в Русия.

И всичко това се случва на фона на непрекъснатата агитация на по този начин наречените " обичайни фамилни полезности ", които са една от най-сериозните опорни точки на режима. Тази агитация стартира към края на първото десетилетие на този век, в това число и поради появяването на новото западно законодателство във връзка с децата, каквото в Русия по този начин и не породи за всичките тези години. Пропагандата все плашеше съветските родители, че в Европа, видите ли, в случай че с децата се постъпва еди-как си, управляващите идва и ги прибират в детски домове.

Противниците на закона против домашното принуждение използваха същите причини (страха да не ти лишават детето), засипвайки Съвета на федерацията и администрацията на президента с тъжби против законопроекта. И навръх този декор се реализира безусловно чудовищното лишаване на деца от родителите им по политически аргументи, като децата вероятно ще прекарат дълги години по всякакви домове. Такова нещо не се правеше даже в късните години на Съветския съюз, тъй като се смяташе за сталинистско завещание и прекомерно антихуманно.

А през днешния ден от последователите на " обичайните фамилни полезности "  не се чува ни стон, ни вопъл против отнемането на деца. Всъщност единствено един човек възрази против това решение, тъй като било незаслужено: най-призрачната фигура в тази война, Евгений Пригожин, чиято частна войска " Вагнер "  беше оповестена за терористична организация в редица западни страни.

Пригожин написа писмо до прокурора на Тулска област, в което отбелязва, че неговите бойци " умират с чест ", в това число и поради бъдещето на тези деца. " Смятаме това за огромна покруса за Русия и за бъдещето на нашата страна. Та нали ние водиме война против Злото таман поради бъдещето на тези наши деца ", написа Пригожин. В интернет започнаха да се майтапят, че очевидно към този момент са настъпили такива времена, в които даже самият Пригожин се пита: " Абе, хора, вие канибали ли сте? ".

Накъде е тръгнала Русия?

Нека и ние се попитаме: Каква е последваща крачка, в случай че режимът продължи курса си на ескалация и завръщане към времената на Сталин? Защото таман това следим сега. Нима ще стартират още веднъж да постановат клеймото " наследник на зложелател на народа "? Или да вкарват в затвори и децата на репресираните родители? Накъде сме тръгнали?

*На 30 март бе обявено, че Алексей Москальов е бил хванат

Лола Тогаева е основна редакторка на изданието „ Верстка “ и съоснователка на просветителски план по тематики, свързани с джендър-изследванията.

 

 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР